Kora brzozowa: nie powinna być brana z żywego lub świeżo ściętego
drzewa (nie jest wtedy odpowiednio sucha).
Igliwie: jeśli jest suche to jest
bardzo łatwopalne. Wady: łatwo nawilga, zajmuje dużo miejsca i bardzo szybko
się wypala
Szczapki: Powinny być krótkie
cienkie i niezbyt szerokie. Najlepiej, jeśli przesączone żywicą (łatwiej
zapalić, palą się dłużej i trudniej zgasić).
Drobne gałązki, zwłaszcza świerkowe:
o ile są suche. Na ogół można je znaleźć na miejscu.
Rozpałka właściwa powinna się składać
z nieco większych szczap w miarę możliwości
suchego drewna, większych gałązek itd.
Drewno
różnych gatunków drzew ma odmienne właściwości.
|
Dąb, buk, grab, jesion - to drzewa liściaste, których drewno jest twarde, posiada zwartą strukturę. Pali się wolno i równomiernie, wydziela bardzo dużo ciepła, nadaje się raczej do gotowania.
Brzoza - pali się bardzo dobrze, ale świeża kora daje czarny dym. Wysuszona kora brzozy daje bardzo wysoką temperaturą.
RODZAJE OGNISK
Studnia
Zapewnia dużo światła i ciepła przy stosunkowo niewielkim zużyciu opału,może służyć do gotowania, sygnalizowania.

Pagoda
Podobne do ogniska Studnia, jednak ułożone jest z pełnych warstw drewna, pali się powoli, daje sporo ciepła.

Ognisko gwiazda
Ognisko pali się w środku gwiazdy. Daje mało ciepła i światła, lecz jest idealne gdy mamy mało opały. W miarę spalania się ramion gwiazdy przysuwamy je bliżej środka.

Ognisko syberyjskie
Ognisko dzięki któremu możemy skierować ciepło w konkretnym kierunku, daje go dużo i nie wymaga dużej ilości opału.

Ogień wędrowca
Płonie pomiędzy dwoma potężnymi kłodami, na kłodach można ułożyć garnek, ognisko to wymaga ciągłego pilnowania.

Stożek (wigwam)
Daje bardzo dużo ciepła i światła, nadaje się do gotowania, choć zużywa dużo opału. Ustawiamy je opierając o siebie kołki różnej grubości (od najcieńszych do najgrubszych) w środku umieszczamy podpałkę. Pamiętać należy o pozostawieniu wejścia, która umożliwi podpalenie ogniska i zapewni przepływ powietrza.

Watra
Stos ogniskowy podobny do stożka, z tym, że całość opiera się na wbitym w środek kiju. Niektórzy uważają, że watra nie jest osobnym stosem ogniskowym, lecz każdym ogniskiem służącym celom obrzędowym. Sama nazwa wywodzi się z języka rumuńskiego, gdzie rozpalanie tego ogniska jest jedną z części kultu czczenia zmarłych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz